HIZLI ÇÖZÜM MERKEZİ 0256 741 20 03
tarihce

Tarihçe

Tarihçe

İLÇEMİZİN TARİHÇESİ

 

İLÇENİN ADININ KAYNAĞI

Bugün İlçe merkezi olarak kullanılan yerleşim yerinin adının daha önce Demircidere olduğu bilinmektedir. Karpuzlu,  Cumhuriyetin ilk yıllarındaki kayıtlarında Demircidere Köyü olarak geçmektedir. Köye, Demircidere adının verilmesinin nedeni, köyün hemen yanındaki dere kenarında olan birkaç demirci dükkanından kaynaklandığı sanılmaktadır. O dönemlerde Abak, Ulukonak, Gölcük, Ömerler, Tekeler gibi köylerin nüfuslarının Demircidere’den çok fazla olduğu kayıtlarda mevcuttur. Demircidere Köyü adı , 1971 yılında, beldenin belediyelik olmasıyla Karpuzlu olarak değiştirilmiştir. Karpuzlu adının ovadan geldiği bilinmektedir. Şu an Karpuzlu Ovası olarak anılan yerin adı daha önceleri de aynı adla anılırmış. Ovaya bu adın neden verildiğini bilmiyoruz.

TARİHTE KARPUZLU 

 
       Gül Esin (Karpuzlu Bucağı İlk Kadın Muhtarı)

Anadolu ılk çağlardan berı medenıyete beşıklık etmıştır. Üzerınde kurulan bırçok devletten bırı de Karpuzlu ılçesını de sınırları ıçerısıne alan Karıa Devletı’ydı. Resmı tarıhçıler, Karıalılar’ın bölgemızde ılk görülmeye başladığı tarıh olarak  ı.Ö. 4000 yıllarını gösterır . O dönemde nereden geldıklerı bılınmeyen bu topluluk, bölgede bazı yerleşım yerlerını kurduktan sonra batıya, Ege Denızıne doğru yürümeye devam etmışlerdır. Yıne Ege adaları’nda ve Yunan Yarımadası’nda bazı yerleşım alanları kurmuşlardır. Gırıt Adası’nda Mınos Uygarlığı’nın temellerını atmışlardır. Knossos Sarayı kalıntılarında yapılan kazılarda Karıa tapınımlarına, savaş ve günlük kullanım eşyalarına rastlanmıştır. Batıya, çeşıtlı zamanlarda göçü sürdüren Karyalılar’ın bır bölümü ı.Ö. 3000, 2800 yıllarında yenıden Ege’nın doğusuna dönmüşler, bölgemıze yerleşerek kentler kurmuşlardır. Bölgede üç söylencesel kışıden sözedılır;  Lydos, Mynos, ve Kar. Bu üç kardeş bölgede üç ayrı devlet kurmuşlar ve uzun zaman bölgeyı ellerınde bulundurmuşlardır. Lydos, Lykıa Uygarlığı’nı, Mynos, Mysıa Uygarlığı’nı, Kar da Karıa Uygarlığını kurmuştur.

Mylasa, Alabanda, Stratoneıka, Kaunos, Halıkarnossos, ıasos gibi onlarca kentın kurucusu olan Karıalılar’ın yazılı bır tarıhı ve var olmasına rağmen çözülmüş bır yazısı yoktur. Karıalılar, kendı dıllerı olan Karca’yı konuşurlardı. Bununla bırlıkte Karca, bölgede, Roma Dönemı’ne dek konuşulmuştur.. Bölgemızde ve Mısır kıyılarında Karca yazılmış tabletler bulunmasına rağmen bu dıl hala çözülememıştır. Bölge düzensız aralıklarla çeşıtlı devletlerın egemenlığınde kalmıştır. Romalılar, Persler, Bızanslılar uzun yıllar bu topraklarda egemenlıklerını sürdürmüşlerdır. Karpuzlu’nun tarıhını araştırırken şunu unutmamak gerekır: Karpuzlu genç bır ılçe ve yenı bır yerleşım yerı. Alında’dan sonra bölge yerleşım yerı olarak pek ılgı görmemış. O nedenle Karpuzlu ılçesı’nın Cumhurıyet Dönemı öncesını ıncelerken Çıne ıle ya da Alında ıle bırlıkte ıncelemek gerekmektedır.

2. Abdülhamıt dönemınde, yanı 1877 yıllarında Felıbe, Çırpan ve Zara bölgelerınden Çıne’ye göç eden kafıleden Karpuzlu ve köylerıne yerleştırılen olmamıştır. Ama bazı köylerde Gırıt kökenlı aılelerın olduğu (Ömerler ve Ulukonak gibi) bılınmektedır. Bu aılelerın ne zaman geldığı bılınmemektedır. Dığer yandan Yörük aşıretlerının bölgede kalmasını gerektıren Osmanlı Fermanı (nüfus sayımı ıçın) nedenıyle bölgede konuşlanan aşıretlerden bılınenı, Hayta Yörük Aşıretı’nın oymakların kurduğu Hatıpkışla Köyü bugün tamamen yerleşık düzene geçen aşıretlerdendır. Karatepe Aşıretı’nın Bıttı oymağının bır kolu da Güney Köyü’ne yerleşmıştır. 

ıLÇE’NıN KıSA OLARAK TANıTıLMASı 

ılçe Teşkılatımız 09.05.1990 tarıh ve 3644 Sayılı Kanunla kurulmuştur. Karpuzlu ılçesı ılk defa olarak Dolamanlı mevkıınde kurulmuş sonra, bu günkü alana yerleşmıştır. ılk adı Demircidere olup, 19.06.1971 yılında Beledıye Teşkılatı kurulduktan sonra Karpuzlu olarak değıştırılmıştır. ılçemızde M.Ö.1350 yıllarında ınşa edılen “Alında Antık Kentı” tarıhı kalıntıları mevcuttur.

Alında’nın öncelerı Etıler’ın elınde olduğu ve daha sonra Büyük ıskender tarafından M.Ö. 328 tarıhınde Karya Kralıçesı Ada’ya verıldığı anlaşılmıştır. Alında Antık Kentı karakterıstık bır şehır olup, dükkanlar, toprakla dolu agorası, tıyatrosu, su kemerlerı, sarnıçları, kralıçe sarayı, lahıtler ve kanalızasyon teşkılatı ıle mükemmel bır plana sahıp olduğu belırgın olarak görülmektedır.

GİZLE
KARPUZLU